AMSTELVEEN - Tegen vijf mannen in de leeftijd van 20 tot en met 26 jaar heeft het OM vandaag vijf maanden celstraf geëist, waarvan twee voorwaardelijk, voor openlijke geweldpleging tijdens een Eritrees feest. De ongeregeldheden ontstonden op 30 oktober 2022 na een besloten feest in een partycentrum aan de Touwslagerij in Amstelveen, waar een Eritrese zanger optrad. Er kwamen aanzienlijk meer bezoekers dan er binnen konden, wat ertoe leidde dat een deel van de menigte zich tegen de beveiligers en politie keerde.

In het partycentrum was plek voor honderd gasten, maar het concert trok een veel groter publiek aan. Tegen middernacht stonden er 100-150 mensen buiten in de rij te wachten bij de ingang. De politie verzocht een aantal mensen om weg te gaan, waarop de groep zich opsplitste en er met voorwerpen naar de politie werd gegooid. Ondanks dit bleven er mensen het feestcentrum binnengaan. Rond 1 uur 's nachts probeerde een grote groep zich toegang te verschaffen, wat leidde tot aanvallen op de beveiliging en politie. Als reactie hierop vroeg de politie om versterking van 45 tot 50 extra agenten.

Stenenregen

Nadat de groep was verdreven, werd de situatie grimmig met gooien van stenen, glas en bierblikken. Een auto reed met hoge snelheid op agenten af, die moesten wegduiken. Op een afstand van 10 tot 20 meter maakt de auto een U-bocht. De politie herstelde de linie op de Touwslagerij maar werd opnieuw met stenen bekogeld. Bij de tramhalte aan de Sacharovlaan werd de politie vanuit het donker bestookt met grote stenen, waardoor agenten dekking achter geparkeerde voertuigen moesten zoeken.

“Dit grove geweld was gericht tegen politiemedewerkers, terwijl juist zij zich elke dag inzetten voor de maatschappij”, zei de officier van justitie vandaag op zitting. “De politie biedt hulpverlening, veiligheid en bescherming. Als er vervolgens door personen uit diezelfde samenleving geweld wordt gebruikt tegen de politie dan tilt justitie daar zwaar aan.”

Geen geplande actie

In de hoogte van de strafeis heeft de officier van justitie rekening gehouden met de heftigheid, de intensiteit, de duur en de gevaarzetting van de geweldplegingen door in het donker vele stenen te gooien naar politiemedewerkers die geen helm en schild ter bescherming hadden.

In tegenstelling tot Den Haag, waar in februari van dit jaar rellen uitbraken omdat politieke tegenstanders van het regime in Eritrea bezwaar hadden tegen een bijeenkomst van de Federatie Eritrese Gemeenschappen, is er in Amstelveen geen bewijs gevonden voor een vooropgezet plan om rellen uit te lokken.

De rechtbank doet op 5 november uitspraak.