NOORD-HOLLAND - Door de verkoop van energiebedrijf Eneco aan het Japanse consortium van Chebu en Mitsubishi kunnen de eigenaren 4,1 miljard verdelen. De grootste aandeelhouders zijn Zuid-Hollandse gemeenten, maar ook in onze provincie hebben acht gemeenten een stukje Eneco in handen.


Het gaat om Aalsmeer, Amstelveen, Bloemendaal, Castricum, Haarlemmermeer, Heemstede, Uithoorn en Zandvoort. Deze gemeenten horen bij een groep van 34 gemeenten die minder dan twee procent van de aandelen bezitten.

Ter vergelijking: de twee grootste aandeelhouders Rotterdam en Den Haag hebben respectievelijk 31,69 procent en 16,55 procent van de aandelen in handen. Als de overname rond is, kan Rotterdam 1,3 miljard bijschrijven, Den Haag ontvangt ongeveer 675 miljoen euro.

Acht grootaandeelhouders
Onder de 44 Nederlandse gemeenten die aandelen bezitten, zijn acht gemeenten met meer dan 2 procent. Daaronder zijn geen Noord-Hollandse gemeenten.

Nadat grootaandeelhouders Rotterdam en Den Haag hadden bekendgemaakt hun belang in Eneco te willen verkopen, bleek eind 2017 dat de gemeentelijke aandeelhouders een ruime meerderheid van de aandelen (73,88 procent) wilden verkopen. Heemstede behoorde tot die groep, terwijl Amstelveen de aandelen juist wilde vasthouden.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 bleken echter meer gemeenten - waaronder ook Amstelveen - bereid hun aandelen te verkopen, waardoor het percentage aandelen in de etalage tot boven de 90 procent steeg.

Eind vorig jaar stemde de Centrale Ondernemingsraad in met de verkoop, die destijds naar verwachting 2,5 à 3 miljard moest opbrengen. Dat bedrag blijkt nu aanmerkelijk hoger.

Minimaal dertig miljoen
Hoeveel de aandeelhoudende Noord-Hollandse gemeenten exact opstrijken, is nog niet bekend. Wel sprak Amstelveen - met minder dan 2 procent van de aandelen - eerder dit jaar de verwachting uit dat het minimaal dertig miljoen aan de overname zou overhouden.

Amstelveen wil de helft investeren in de transitie naar duurzame energie, met de andere helft worden de reserves versterkt. Dat laatste is van belang omdat aandeelhouders door de verkoop jaarlijks dividend mislopen.