Je hebt de term ‘VCA’ misschien wel eens horen vallen. Dit is een certificaat waarmee je aantoont dat je kennis hebt op het gebied van veiligheid op de werkvloer. Waar dit vroeger vooral was voor mensen in bepaalde branches, vragen ook steeds meer werkgevers in andere branches om dit certificaat. Bijvoorbeeld als je een technisch beroep hebt of wanneer je werkzaam bent in de logistiek. Wat is VCA precies? En wanneer heb je het nodig als technisch medewerker?
Wat is een VCA?
VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (Checklist Aannemers). Dit is, zoals we eerder schreven, een certificaat waarmee je aantoont dat je een veilige werksituatie kunt creëren. Hoe haal je dit certificaat? De meeste mensen kiezen voor een VCA cursus. Deze cursus neemt slechts een dag in beslag en het grote voordeel is dat je aansluitend het examen kunt maken. Je bent er dus gelijk binnen een dag klaar mee. Het VCA certificaat is 10 jaar geldig. Is een cursus niets voor jou? Of kun je geen vrije dag vinden? Dan kun je ook zelfstandig leren voor het examen. Dit kan door middel van het VCA boek, of door middel van een online leermodule. Of allebei natuurlijk. Het examen kun je doen op verschillende plekken in het land, er is vast een locatie bij jou in de buurt. Nu duidelijk is wat een VCA is, is het natuurlijk wel interessant om te weten wanneer je het nodig hebt als je een technisch beroep hebt?
VCA en technische beroepen
Een VCA is dus het meest relevant als je werkt in een risicovolle omgeving. Denk bijvoorbeeld aan een bouwplaats, of een laboratorium. Het hebben van een technisch beroep hoeft niet te betekenen dat je ook een VCA nodig hebt. Wanneer heb je wel een VCA nodig? Als je werkt bij een bedrijf in een van de volgende vakgebieden: (petro)chemie, werktuigbouwkunde, elektrotechniek, (steiger)bouw, civiele techniek, procesindustrie, logistiek, industriële reiniging, onderhoud. Kortom, als je een technisch beroep hebt en je komt op locaties waar veiligheid belangrijk is, dan is de kans groot dat je gevraagd wordt om je VCA te halen. Met het halen van je VCA toon je namelijk aan dat je veilig kunt werken en je bewust bent van de mogelijke risico’s. Veiligheid is natuurlijk het allerbelangrijkste. Je wilt uiteraard voorkomen dat er ongevallen gebeuren of dat medewerkers door een onveilige werkomgeving hun gezondheid op het spel zetten.