Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een belangrijk document waar in verschillende sectoren om wordt gevraagd. Voor welke beroepen heb je deze verklaring precies nodig? En wat is verder belangrijk om te weten over de VOG? Lees hier de belangrijkste info kort samengevat.
1: Voor welke beroepen heb je een VOG nodig?
Een VOG wordt meestal gevraagd bij beroepen waarbij je werkt met kwetsbare personen, geld of gevoelige gegevens. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan:
- Overheid.
- Onderwijs.
- Kinderopvang en gastouders.
- Arts.
- Jeugdzorg.
- Geestelijke gezondheidszorg.
- Verpleegkundige, verzorger of huishoudelijke hulp.
- Banken, verzekeraars en andere financiële instellingen.
- Beveiligers, portiers en handhavingsmedewerkers.
- IT-medewerkers die toegang hebben tot vertrouwelijke gegevens.
- Chauffeurs die werken met kwetsbare personen.
Voor al deze beroepsgroepen geldt dat je meestal ook een VOG nodig hebt als je als vrijwilliger of stagiaire aan de slag gaat.
2: Is het ook mogelijk om een VOG aan te vragen zonder werkgever?
Een vog aanvragen zonder werkgever is ook mogelijk. Een VOG kan namelijk ook voor andere doelen vereist zijn. Bijvoorbeeld:
- Bij het aanvragen van een visum of verblijfsvergunning.
- Voor het starten van een eigen bedrijf in bepaalde sectoren.
- Lid worden van een schietvereniging.
3: Hoe gaat een VOG-aanvraag in zijn werk?
Je VOG-aanvraag kun je op verschillende manieren doen:
- Digitaal direct bij Justis of via een tussenpartij.
- Via een afspraak bij de gemeente.
In de meeste gevallen is een vog digitaal aanvragen het handigst. Dit kost je minder tijd en je kunt er direct mee aan de slag. Bij de gemeente moet je eerst een afspraak maken.
VOG bij Justis aanvragen
Vraag je je VOG aan voor een werkgever? Dan kan de werkgever de aanvraag starten bij Justis. Hierbij moeten je gegevens worden ingevuld. Ook moet er een screeningsprofiel gekozen worden. Als je werkgever dit heeft afgerond, krijg je een e-mail met een code. Met de code kun je zelf de aanvraag afronden. Hierbij heb je je DigiD nodig. Ook moet je de aanvraag met iDEAL betalen.
VOG bij een tussenpartij aanvragen
Kies je voor een tussenpartij? Dan kun je gemakkelijk en snel zelf de aanvraag starten. Hiervoor vul je een online formulier in en betaal je de tussenpartij. De tussenpartij dient de aanvraag vervolgens voor je in bij Justis.
Goed om te weten: ook als je de aanvraag via een tussenpartij doet, heb je een Digi-D nodig. Je moet de aanvraag namelijk zelf bevestigen bij Justis (nadat de tussenpartij deze heeft ingediend). Bij dit bevestigen gebruik je je Digi-D en betaal je ook weer met iDEAL.
4: Wat zijn screeningsprofielen?
Bij het aanvragen van een VOG wordt er een screeningprofiel gekozen. Het screeningsprofiel is afhankelijk van het doel van je aanvraag. Het profiel bepaalt welke eventuele veroordelingen relevant zijn voor je aanvraag. Een vog zorg en welzijn wordt bijvoorbeeld anders beoordeeld dan een VOG voor werk in de financiële sector.
5: Wat als mijn VOG-aanvraag wordt afgewezen?
Het allergrootste deel van de VOG-aanvragen wordt goedgekeurd, maar het kan natuurlijk gebeuren dat je een afwijzing ontvangt. Ben je het niet eens met de afwijzing? Dan kun je bezwaar maken. Je hebt hiervoor zes weken de tijd. In je bezwaarschrift geef je aan waarom je de afwijzing onterecht vindt. Bijvoorbeeld omdat de strafbare feiten niet relevant zijn voor het doel waar je de VOG voor aanvraagt.