Wanneer u betrokken raakt bij een ongeval dan kunnen de gevolgen daarvan groot zijn. Direct na de gebeurtenis, maar soms ook op de langere termijn. U kunt blijvend letsel overhouden aan het ongeluk waardoor u misschien niet meer kunt werken of niet meer het leven kunt leiden dat u gewend was. Als er een derde partij bij het ongeval betrokken is, dan kunt u vermoedelijk schadevergoeding en smartengeld eisen. Beide soorten vorderingen hebben hun eigen onderbouwing.
Welke kosten vallen onder een schadevergoeding?
Een ongeval met letsel brengt vrijwel altijd kosten met zich mee. Dat kan van alles zijn. Schade aan uw kleding, aan uw fiets of scooter, maar ook kosten die indirect met het ongeval te maken hebben. Misschien bent u aangewezen op een ziektewet uitkering die lager is dan uw salaris. Maar het kan ook zijn dat u medische kosten moet maken die uw zorgverzekeraar niet vergoedt of waar een eigen bijdrage voor geldt. Het verplichte eigen risico komt ook in aanmerking als kosten waarvoor schadevergoeding kan worden gevraagd. Maar ook vervoer naar een arts, fysiotherapeut of andere hulpverlener. Of stel dat u vanwege het ongeval niet op vakantie kunt en u niet alle kosten voor het annuleren van een geboekte reis vergoed krijgt. Misschien moet u opvang regelen voor uw kinderen omdat u in het ziekenhuis ligt of naar een arts moet. Al dit soort kosten komen in aanmerking bij een claim voor schadevergoeding die u bij de veroorzaker van het ongeval kunt claimen.
Wat is smartengeld?
Smartengeld is van een andere orde. Dit is een vergoeding voor het slachtoffer waar geen directe kosten tegenover staan. Het is een tegemoetkoming voor het veroorzaakte leed. Stel dat u blijvend invalide raakt door een ongeval dat door een derde is veroorzaakt. Dan betekent dit dat uw leven drastisch verandert. U kunt misschien niet meer werken, moet verhuizen naar een aangepaste woning en kunt uw hobby’s niet meer doen. Maar ook als u door het ongeval kampt met een angststoornis waardoor u niet meer de straat op durft, kan dit aanleiding zijn om smartengeld te vragen. Deze vorm van schade wordt in de meeste gevallen gewoon vergoed zonder tussenkomst van een rechter.
Hulp en bijstand van een letselschadejurist
Na een ongeval komt er veel op u af. Als u schade heeft dan is het zaak om zo snel mogelijk contact op te nemen met de juristen van JBL&G. Een ervaren letselschadejurist neemt uw zaak met u door en zal u vragen om zoveel mogelijk bewijsstukken te overleggen. Bewaar dus altijd betaalbewijzen van gemaakte kosten. Ook kan een verklaring aan uw behandelend arts worden gevraagd waarin uw situatie en de prognoses voor de toekomst worden beschreven. De jurist gaat vervolgens in gesprek met de tegenpartij, in de meeste gevallen met diens verzekeraar. Het doel is om de zaak zonder tussenkomst van de rechter te regelen.