Wanneer je een eengezinswoning koopt of huurt, dan hoort daar meestal een tuin bij. Gaat het om een bestaande woning dan is de tuin vaak al aangelegd door de vorige bewoners. Koop je een nieuwbouwwoning, dan moet je zelf aan de slag. Ook kan het zijn dat de tuin door vorige bewoners niet goed onderhouden is. Ook dan zal je zelf de handen uit de mouwen moeten steken.

Minder tegels in de tuin

Steeds meer gemeenten pleiten voor een tuin met minder betegeling en meer groen. De gemeente Amstelveen gaat voor maximaal 30% betegeling. Een groene tuin is beter voor de biodiversiteit, is koeler en zorgt ervoor dat hemelwater makkelijker kan wegstromen. Zo heb je minder kans op wateroverlast als het hard of lang achter elkaar regent. Ook als je niet zo dol bent op tuinieren kun je je tuin voorzien van minder tegels en meer groen. Er zijn genoeg planten die weinig onderhoud vragen.

De tuinafscheiding

Natuurlijk wil je privacy in je tuin. Daarom mag je je tuin voorzien van een tuinafscheiding. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een hout beton schutting met tuinpoort. Deze schutting mag maximaal 200 cm hoog zijn in de achtertuin. Hij moet volledig op je eigen grond staan. Schaf je samen met je naaste buren een schutting aan, dan kun je die op de erfgrens plaatsen. Dit betekent dan automatisch dat jullie beiden eigenaar zijn van de schutting en er ook beiden verantwoordelijk voor zijn. Het maakt dan niet uit wie de kosten voor de schutting en de plaatsing daarvan heeft betaald.

Tuinschermen in de voortuin?

Ook in de voortuin mag je in principe een tuinafscheiding plaatsen. Maar die mag maximaal 100 cm hoog zijn. Dit heeft te maken met het aanzien van de openbare weg. Gemeenten willen hier geen metershoge tuinschermen waar de gevel achter verscholen gaat. Bovendien belemmeren die ook het zicht dat je zelf op de omgeving hebt, dus alleen al om die reden is het geen goed idee. Nieuwbouwwoningen hebben bovendien meestal de keuken aan de voorzijde van het huis, zodat inkijk niet meer zo’n issue is als bij oudere woningen.

Moet je je tuin verplicht onderhouden?

Het staat je in principe vrij om je tuin wel of niet te onderhouden. Het zal niet snel gebeuren dat een ambtenaar van de gemeente bij je aanbelt om te vragen of je wat aan je tuin kunt doen omdat die er niet zo fraai uitziet. Maar je moet er wel voor zorgen dat de planten, of het onkruid, in je tuin geen overlast geven in tuinen van de buren of op de openbare weg. Staat er een haag om je tuin die in de steeg uitkomt, dan moet die worden gesnoeid als de doorgang te veel wordt belemmerd. Doe je dat niet, dan zal de gemeente de haag snoeien en jou de rekening presenteren.