De collectie Amstel porselein is zo’n 20 jaar geleden verhuisd van het raadhuis naar Museum Weesp dat een vaste tentoonstelling heeft met Weesper en Loosdrechts porselein. Het gemeentemuseum heeft de 160 keramieken stukken in langdurig bruikleen gekregen. Tegenwoordig ligt het grotendeels opgeslagen in het depot. De gemeente wil haar kunstcollectie echter juist aan Amstelveen laten zien. “Wij zijn op dit moment bezig met het inventariseren van de gehele gemeentelijke kunstcollectie om een beter beeld te krijgen van wat wij in ons bezit hebben”, zegt wethouder Herbert Raat (kunst en cultuur). “Ons doel is om onze kunstwerken vrij toegankelijk te maken voor het grote publiek, zowel digitaal als fysiek. We bekijken daarom of we dit najaar of volgend voorjaar een tentoonstelling kunnen inrichten met een deel van onze kunstcollectie. Een van de parels is het Amstel porselein, maar natuurlijk ook bijzondere schilderijen zoals van Karel Appel en Corneille.”
Taxatie
Taxateur Joseph Estié heeft een dag gewerkt aan het taxeren van het porselein. Hij is onder de indruk van de collectie en met name van een aantal bijzondere museumwaardige stukken, waaronder een ijsvaas met twee bijbehorende kastanjevazen, een terrine en een beeldje van een vrouw waarnaar hij verder onderzoek wil doen met een team experts. “Degene die deze collectie heeft aangeschaft in opdracht van de gemeente - ik schat net na de oorlog - heeft goed werk verricht”, zegt Estié. “Een aantal serviezen is nog compleet en er zitten bijzondere exemplaren tussen.” De gemeente ontvangt binnenkort een taxatierapport met de waarde van de collectie.
Amstel porselein
Het eerste Nederlandse porselein werd in 1759 in Weesp gemaakt in een voormalige jeneverstokerij. Door buitenlandse concurrentie ging de fabriek 10 jaar later failliet. De inboedel werd verkocht en de productie verplaatst naar Loosdrecht. Toen ook die fabriek het niet redde, is er nog enige tijd in Ouder-Amstel en later in Nieuwer-Amstel porselein gemaakt. In 1814 werd de productie definitief gestaakt. Door de korte productieperiode is Hollands porselein zeer zeldzaam.
Inventarisatie
Op dit moment is de gemeente bezig met het inventariseren en registreren van de gehele kunstcollectie. De kunstwerken die liggen opgeslagen in het depot van het Cobra Museum, waaronder schilderijen van Karel Appel, zijn eerder dit jaar getaxeerd. De kunst die de gemeente zelf in depot heeft, is inmiddels ook grotendeels beoordeeld. Naar verwachting is de taxatie eind september 2021 voltooid. De werken worden geregistreerd in een nieuw collectiebeheersysteem die op termijn de mogelijkheid biedt om de kunstcollectie digitaal te ontsluiten.