AMSTELVEEN - Gemeente Amstelveen doet mee aan de landelijke campagne ‘Meld Misdaad Anoniem’ op social media om misstanden in (huur)woningen tegen te gaan. Daarnaast staat een team van de gemeente op vrijdag 5 juli op de markt op het Stadsplein (politiekraam) om inwoners uit te leggen hoe woningen misbruikt kunnen worden voor criminele activiteiten, zoals drugshandel, wapenopslag en illegale prostitutie. Doel van de actie is verhuurders en buurtbewoners bewust maken hoe zij signalen kunnen herkennen en hen aan te moedigen verdachte situaties of vermoedens van criminaliteit te melden bij de Politie of Meld Misdaad Anoniem (M.)

In sommige gevallen gaat het om huurders of bewoners die doelbewust criminele activiteiten plegen, in andere gevallen om mensen die worden geronseld of onder druk worden gezet door criminelen. Volgens burgemeester Tjapko Poppens komt het helaas ook in Amstelveen voor. “Criminaliteit kan een behoorlijke impact op een woonwijk hebben. Het is niet goed voor het veiligheidsgevoel van bewoners en de leefbaarheid in de wijk. Buurtbewoners signaleren vaak als eerste dat er iets niet klopt bij een woning of iemand in een kwetsbare situatie zit.” De campagne helpt om signalen en/of verdachte situaties te herkennen, zoals het slepen met spullen, verschillende personen die ergens naar binnen gaan of staan te wachten, rare geluiden of een chemische lucht of hennepgeur. “Ik begrijp dat mensen het soms spannend vinden om signalen te melden, maar het is belangrijk dit wel te doen. Bij de politie of anoniem via M. Een opsporingsonderzoek begint vaak na een melding uit de buurt.”

Voorlichting markt

Datum en locatie: vrijdag 5 juli, markt (politiekraam) Stadsplein
Tijd: 9:00 -12:00 uur

Onafhankelijk meldpunt

Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijk meldpunt en dus geen onderdeel van de politie. Melden bij ‘M’ kan telefonisch en online via een beveiligde omgeving. Het meldpunt stuurt jaarlijks zo’n 20.000 meldingen door naar politie en andere opsporingsinstanties.

De social mediacampagne is tot stand gekomen in samenwerking met politie en wordt ondersteund door het ministerie van Justitie en Veiligheid, het RIEC-LIEC /Landelijke Fenomeentafel Vastgoed en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.

Meer informatie en melden: www.meldmisdaadanoniem.nl/0800-7000.