Wegen, bruggen en tunnels in Nederland zijn verouderd en hebben onderhoud nodig. Vooral in en rond Amsterdam is uitstel niet langer mogelijk. Rijkswaterstaat voert dit onderhoud uit om de veiligheid, bereikbaarheid en leefbaarheid van de stad te kunnen garanderen.
Waarom het hele jaar door?
Grootschalige werkzaamheden worden meestal uitgevoerd in de rustigere zomerperiode. Dan rijdt er zo’n 10 % minder autoverkeer. Maar de zomerperiode is te kort om alle werkzaamheden die niet kunnen wachten uit te voeren.
Waar wordt gewerkt?
Rijkswaterstaat werkt het hele jaar op de A9 tussen Badhoevedorp en Holendrecht en aan de Ring A10 Zuid. Hiervoor zijn meerdere weekendafsluitingen nodig. Daarnaast werkt ProRail aan het spoor. Daardoor rijdt de NS op bepaalde trajecten een aangepaste dienstregeling.
De meeste werkzaamheden vinden plaats van mei tot en met oktober. Dan werkt Rijkswaterstaat onder andere aan de Ring A10 en de A1 en A4.
Afstemming van werkzaamheden
De werkzaamheden zijn goed op elkaar afgestemd. Van mei tot oktober volgen de werkzaamheden elkaar op en worden er werkzaamheden gecombineerd. De regio blijft zo goed mogelijk bereikbaar, maar verkeershinder is niet te voorkomen.
20 % minder auto’s
Reizigers moeten rekening houden met extra reistijd en waar mogelijk hun reisgedrag aanpassen. Om ervoor te zorgen dat het verkeer niet helemaal vast komt te staan, is er namelijk een grote vermindering van het aantal auto’s op de weg nodig: minimaal 20 %.
Maatregelen
Om de hele regio Amsterdam en dus ook Amstelveen bereikbaar te houden, worden er verschillende maatregelen genomen:
- Reizigers informeren via navigatiediensten over actuele afsluitingen en omleidingsroutes
- Vlak voor de start van wegwerkzaamheden worden automobilisten geïnformeerd met gerichte berichten over alternatieve reismogelijkheden, bijvoorbeeld via meldingen op specifieke trajecten
- Er komen aantrekkelijke alternatieve oplossingen, zoals kortingen voor deelvervoer en openbaar vervoer
- Er worden extra bergingsvoertuigen ingezet om ongelukken sneller op te lossen en files te beperken
Veel verkeer uit heel Nederland
Het verkeer rondom Amsterdam komt niet alleen uit de stad zelf. Ongeveer 43 procent van de reizigers komt uit Noord-Holland, 10 procent uit Flevoland, 18 procent uit Zuid-Holland en 14 procent uit Utrecht. Dit betekent dat ook mensen uit plaatsen als Alkmaar, Den Haag en Almere rekening moeten houden met drukte en vertraging. Hoewel wegen rond Amsterdam zoveel mogelijk open blijven, wordt het overal drukker.
Anders reizen
We willen dat de regio bereikbaar blijft voor belangrijke functies, zoals bevoorrading en cruciale beroepen. Daarom moet iedereen nadenken over zijn reisgedrag: minder reizen, samen reizen of kiezen voor andere vervoersmiddelen.