AMSTELVEEN - Uit de jaarlijkse boomveiligheidscontrole blijkt dat 84 bomen in Amstelveen onveilig zijn. De risicovolle bomen zijn ziek, kunnen breken of zijn niet sterk genoeg om in leven te blijven. Voor de veiligheid moeten deze bomen worden gekapt. Ook moeten er bomen worden gesnoeid omdat de takken kunnen afbreken. Deze werkzaamheden duren tot het einde van het jaar. In het plantseizoen 2025/2026 komen er nieuwe bomen terug.
Tijdens de jaarlijkse controle zijn 1 op de 3 bomen van de in totaal 32.000 Amstelveense straat- een laanbomen onderzocht.
Digitale kaarten
Op de pagina Bomen in Amstelveen staan links naar digitale kaarten. Hierop ziet u de plekken waar de risicovolle bomen staan en waar nieuwe bomen worden geplant.
Voorbereidingen
Soms moet een boom meteen worden gekapt, dat heet een noodkap. Nadat een boom is gekapt, blijft de stronk nog ongeveer een jaar achter. In die tijd onderzoeken we de plantlocatie. We kijken bijvoorbeeld of er geen kabels en leidingen liggen en wat er nodig is om de nieuwe bomen te planten. Soms kunnen we hierdoor ook parkeervakken opnieuw inrichten.
Wij zijn gestart met het verwijderen van oude stronken van eerder gekapte bomen en maken de plekken waar nieuwe bomen komen klaar. Bijvoorbeeld door de plantgaten te verbeteren en extra beluchting aan te brengen als dat nodig is.
Aanplant van nieuwe bomen
Op woensdag 20 november 2024 is het Boomfeestdag en start het nieuwe plantseizoen 2024/2025. We planten dit seizoen 350 bomen op locaties waar eerder bomen zijn gekapt. Bomen worden vooral geplant in plantsoenen of gazons, niet in asfalt of tegels. Soms is het niet mogelijk een boom terug te planten op de oude plek of daar dichtbij. Bijvoorbeeld door ruimtegebrek of omdat er kabels of leidingen liggen. We zoeken dan een andere plek voor de nieuwe boom.