“Ik geloof gewoon in mijn zaak, zegt Badr Bihaki (1975) uit Almere, initiatiefnemer van het VR Speelhuis. ”Onze locatie is bovendien corona-proof. We hebben een aantal maatregelen genomen. Zo staan de spelers op zeker drie meter afstand van elkaar.”
Kort samengevat is het VR Speelhuis aan de Markerkant 10 in Almere een speelhal, waarin de games door de computer gegenereerd zijn. “Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld een gevecht met nep-draken voeren, terwijl volwassenen avonturen in de ruimte meemaken.”
Pionier
Bihaki is een pionier op het gebied van virtuele games. Zo is hij bij verschillende landelijke VR-organisaties betrokken en ontwikkelt hij toepassingen. “Ik heb het virus, want zo kun je het gerust noemen, opgelopen tijdens mijn werk bij de politie”, vertelt hij. “Als docent aan de politieschool was ik betrokken bij een landelijke werkgroep die zich boog over de invoering van virtual reality bij politietrainingen. Want VR is een goed middel om situaties te simuleren tijdens trainingen.”
De onderzoekende geest, de interesse voor techniek heeft hij meegekregen van zijn ouders, die in de jaren zestig vanuit Marokko naar Nederland kwamen. “Mijn vader werkte aanvankelijk in de Limburgse mijnen. Vervolgens kreeg hij een baan bij de gemeente Amstelveen. Hij is daar vervolgens veertig jaar verantwoordelijk geweest voor het onderhoud van voertuigen”, vertelt hij.
Vader en moeder stimuleerden hun kinderen, Badr heeft vier zussen, om het beste uit zichzelf te halen. “Ik ging naar de mavo, havo en kwam op het vwo terecht”, vertelt hij. “Eigenlijk wilde ik medische-biologie gaan studeren, maar een maat van mij was bij de politie begonnen. Ik mocht een keer een dienst meelopen en was meteen verkocht.”
Noodhulp
Bihaki brak zijn vwo af en ging naar de politieschool. Vervolgens kwam hij in de noodhulp van de Haagse politie terecht. “Ik zag daar dingen … Ik herinner me bijvoorbeeld nog een stel dat ruzie met elkaar kreeg. De man gooide daarop zijn vriendin met twee kinderen van de flat. Ik zal dat beeld nooit vergeten.” Na zeven jaar van 112-oproepen schoof hij aan bij de recherche in Amsterdam. Daar onderzocht hij eerst fiscale fraude om later aan de slag te gaan met moord- en doodslag.
“Het is onmiskenbaar waar: die tijd heeft me gevormd. Ik ben altijd op zoek naar de waarheid, maar ook rechtvaardigheid. Maar vanwege mijn politieachtergrond weet ik ook dat je van elk moment moet genieten”, zegt hij. Toen hij als politiedocent met de finesses van virtual reality in contact kwam, was hij snel verkocht.
“VR combineert twee liefdes van mij: ondernemen én techniek”, vertelt Badr Bihaki. “Ik heb al eerder een zaak opgezet: in kleding voor agenten, boa’s en beveiligers. Die heb ik verkocht en ben weer full time gaan werken.”
Eind vorig jaar hakte hij de knoop door. Want de liefde voor virtual reality bleef maar aan hem knagen. “Ik ben ver voor de corona-golf met de voorbereidingen begonnen. Toen de pandemie in alle hevigheid toesloeg, heb ik nog even getwijfeld. Maar op een bepaald moment moet je de knoop doorhakken. Want als ik het niet zou doen, zou ik misschien later spijt krijgen. En mijn motto is: je kunt beter spijt hebben van dingen die je geprobeerd hebt, dan van zaken die je niet gedaan hebt.”